این روزها جذابیت ظاهری یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی روابط اجتماعی محسوب میشود که به المانهای گوناگونی مانند نوع پوشش، آراستگی، پوست و مو بستگی دارد، اما در میان تمامی آنها پوست جز مهمترین ها به حساب میآید؛ زیرا هنگام معاشرت با دیگران اولین عضوی است که دیده میشود و جلب توجه میکند. یکی از اصلیترین فاکتورهای تشخیص زیبایی و سلامت پوست، عدم وجود هرگونه لکهای پوستی بر روی آن است؛ زیرا علاوهبر آن که بر روی درخشندگی و صافی پوست تاثیر میگذارد، گاهی نشاندهنده یک بیماری زمینهای مانند سرطان پوست است که نیاز به درمان فوری توسط پزشک دارد. ما در این مقاله قصد داریم انواع لک و نحوه درمان آنها را بیان کنیم تا شما بدانید برای چه نوع لکی باید چه درمانی را پیش بگیرید تا سریعتر از بین رفته و پوست شفافی داشته باشید، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
لک پوستی چیست؟
لکهای پوستی از جمله معضلاتی هستند که به دلایل مختلفی باعث میشوند تا ملانینها در بخشهایی از پوست زیاد شوند و پوست را دچار تغییر رنگ یا نقص کنند. لکهای پوستی اغلب از نظر بصری ناخوشایند هستند و زیبایی افراد را تهدید میکنند؛ اما همانطور که گفته شد برخی اوقات نشاندهنده بیماریهای خاص هستند و به همین خاطر پیشنهاد میشود که در صورت مشاهده مشکلی در پوست خود به سرعت به فکر درمان آن باشید.
انواع لکهای پوستی (با عکس)
لکهای پوستی مادرزادی نیستند و با نوزاد متولد نمیشوند؛ بلکه عوامل مختلفی بر روی پوست تاثیر میگذارد و باعث پیدایش چنین عارضههایی خواهند شد. عوامل مختلف محیطی نیز باعث شده تا لکهای پوستی زیادی ایجاد شوند که با یکدیگر متفاوت هستند و نحوه درمانشان نیز با هم تفاوت دارد، به همین خاطر ما در این قسمت از مقاله تصمیم داریم انواع لک و نحوه درمان آنها را که درصد زیادی از جامعه درگیرشان هستند، معرفی کنیم تا بدانید لکهای پوستی صورتتان از چه نوعی هستند و چگونه از بین میروند.
لکهای ناشی از سرطان پوست
همانطور که گفته شد؛ برخی از لکهای پوستی نشانه سرطان پوست هستند که با علائمی همچون خال جدیدی که رشد سریعی هم دارد، خالی که با خونریزی و خارش همراه است و یا خالی که نامتقارن بوده و لبههای ناصافی دارد که شکل و رنگ آن دائم در حال تغییر است، خود را نشان میدهد؛ به همین خاطر اگر چنین علائمی را بر روی پوست مشاهده کردید؛ باید سریعا به پزشکتان مراجعه کنید.
کک و مک یا Freckles
کک و مک ها شایعتزین نوع لکهای پوستی به حساب میآیند که اندازهای بین یک تا دو میلیمتر دارند و به رنگهای قهوهای کمرنگ، زرد، برنز، قهوهای پررنگ، سیاه و قرمز بر روی پوست ظاهر میشوند. هر کسی به دلیل آفتابسوختگی میتواند دچار کک و مک شود؛ اما این نوع از لکهای پوستی به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
لنیتایز
این نوع از کک و مکها که اغلب در افراد مسن ایجاد میشوند؛ به دلیل آفتابسوختگی در سنین جوانی و عدم استفاده از محصولات مراقبتی به وجود میآیند که به رنگهای قهوهای تیره روی پوست سر و دستها نمایان میشوند.
اپیلایز
نوع دیگری از کک و مکها اپیلایز نام دارد که بر اثر عوامل وراثتی نمایان میشوند. این نوع از کک و مکها زمانی که در معرض نور خورشید قرار میگیرند، زیادتر میشوند و به همین خاطر در فصل تابستان شدت یافته و در فصل زمستان کمرنگ میشوند یا به طور کامل از بین میروند. این دسته از کک و مکها با بالا رفتن سن کمرنگتر میشوند و به رنگ قرمز یا قهوهای کمرنگ در میآیند.
لک بارداری یا ملاسما
لکهای بارداری که به لکهای هورمونی نیز شناخته میشوند، در میان زنان بسیار شایع هستند. این نوع لکها به دلیل تغییرات هورمونی اوایل بارداری به شکل کوچک و کمرنگی بر روی پوست ایجاد میشوند که پس از گذشت مدتی به مرور زمان بزرگتر و پررنگتر شده و سطح بیشتری از پوست را در برمیگیرد. نه تنها بارداری بلکه مصرف قرصهای ضدبارداری نیز باعث بروز چنین لکهایی میشوند که معمولا یک سال پس از پایان دوران بارداری یا مصرف دارو از بین میروند؛ اما گاهی نیز به دلیل قرار گرفتن در معرض نور خوشید و وراثت این اکوها تشدید شده و به راحتی از بین نمیروند.
لکهای پوستی مسری
گاهی تاولها یا تبخالهایی بر اثر عفونت یا هرپس ویروسها در اطراف دهان ایجاد میشوند که بسیار دردناک هستند و هنگام تماس با فردی دیگر به سرعت انتقال مییابد، گاهی اوقات جای این تبخالها بر روی پوست باقی میماند و به مرور لک پوستی ایجاد میکند.
لک قارچ پوستی يا TINEA VERSI COLOR
این دسته از لکها برخلاف انواع دیگر لکهای پوستی بر روی بدن و گردن نمایان میشوند و معمولا قهوهای رنگ هم هستند.
لک پیسی یا VITILIGO
از انواع لک و نحوه درمان آن میتوان به برص یا پیسی اشاره کرد که زمینه ژنتیکی و وراثتی دارد و در سنین مختلف هم بروز میکند. در این بیماری در بخشهای مختلف بدن لکههایی روشن با ابعادی بزرگ نمایان میشود که به مرور افزایش یافته و تمام نقاط بدن را در برمیگیرند.
لک آکنه
آکنه یک نوع بیماری پوستی است که باعث میشود جوشهای سرسفید، کورک، جوشهای سرسیاه و کیست بر روی پوست ایجاد شود. این بیماری خطرناک نیست؛ اما به دلیل آن که جای آنها بر روی پوست ماندگار است چندان خوشایند نبوده و پوست را زشت میکند.
لک پیتیریازیس آلبا
نوع دیگری از لکهای پوستی که افراد به آن دچار هستند، لک پیتیریازیس آلبا است که در ابتدا به شکل بیضی صورتی رنگ ظاهر میشود که خارش دارد؛ اما پس از مدت زمانی خشک میشود و روشنتر خواهد شد. از طرفی هم این لکهها به سرعت از بین رفته و چندان هم ماندگار نیستند.
لک ناشی از آلرژی و بیماری
برخی از لکها نیز براساس واکنشی است که بدن نسبت به عوامل محیطی نشان میدهد و قرمز میشود که به الکهای آلرژی معروف هستند؛ اما گاهی نیز بیماریهایی همچون آبله مرغان، تفلیس و لوپوس تغییراتی در رنگ پوست ایجاد میکنند که به سختی از بین میروند.
فرق جوش و لکهای پوستی
لکهای پوستی و جوش ظاهری شبیه به هم دارند و هر دو به صورت یک عارضه بر روی پوست نمایان میشوند؛ اما ماهیت و عوامل ایجاد آنها با یکدیگر متفاوت است که در ادامه این تفاوت را خواهیم گفت:
لک پوستی یا همان آکنه نوعی بیماری است که باید درمان شود؛ اما جوشها علائمی از بروز بیماری آکنه هستند؛ بدان معناست که اگر به شکل مداوم و طولانی مدت جوشهایی روی پوست خود مشاهده کردید؛ یعنی به آکنه مبتلا هستید و باید آن را درمان کنید، در حالی که زدن جوش آن هم هر چند وقت یکبار میتواند به نوع مواد غذایی، سن و لوازم آرایشی و بهداشتی بستگی داشته باشد که پس از مدت زمانی از بین میرود و اثری از آن باقی نمیماند.
عوامل ایجاد لک پوستی
همانطور که گفته شد لکهای پوستی دارای انواع گوناگونی هستند که انواع لک و نحوه درمان آنها به عوامل ایجادشان بستگی دارد و به همین خاطر ما در این قسمت از مقاله عوامل ایجاد لکهای پوستی را بیان میکنیم تا شما با دانستن آنها بیشتر از پوست خود مراقبت کنید و دچار لکهای پوستی نشوید.
مراقبت نادرست از پوست
گاهی افراد با نوع پوست خود آشنا نیستند یا نوع پوستشان را اشتباها تشخیص میدهند و به همین خاطر از محصولات آرایشی بهداشتی ای استفاده میکنند که برای پوستشان خشن است، همین امر باعث میشود تا پوست خشک شده و تولید چربی در آن افزایش یابد که منجر به بسته شدن روزانههای پوست و در نهایت لکههای پوستی میشوند.
آسیبهای ناشی از نور خورشید
زمانی که فردی در معرض نور خورشید قرار میگیرد، به دلیل اشعههایی که دارد لکههای تیره پوستی روی پوستشایجاد می شود که به لنتیژینهای خورشیدی یا لکههای کبدی معروف هستند.
عوارض جانبی داروها
مصرف برخی از داروها مانند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، تترامایکلینها، داروهای ضد سرطان، داروهای ضدمالاریا و داروهای روانگردان نیز باعث افزایش رنگدانههای پوست و در نتیجه ایجاد لکهای پوستی میشوند.
دیابت و چاقی
یکی دیگر از دلایل انواع لک و نحوه درمان آن، دیابت و چاقی است زیرا در افراد چاق و مبتلا به دیابت نوع دو مشکلات پوستی نظیر آکانتوز نیگریکانس اتفاق میافتد که باعث تیرگی و مخملی شدن پوست میشوند.
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی که در بدن زنان باردار اتفاق میافتد؛ باعث میشود که پیگمنتها یا رندگدانههای زیادی در یک نقطه تجمع کنند که پوست آن ناحیه را تیرهتر کرده و لکهای پوستی زیادی را پدید میآورند.
التهاب
گاهی پوست به دلیل اگزما، پسوریازیس و آکنه دچار التهاب میشود که پس از درمان جای آن به عنوان یک لک پوستی ماندگار خواهد شد.
ژنتیک
عامل وراثتی یکی دیگر از عوامل ایجاد انواع لک است؛ زیرا باعث میشود تا لکهایی همچون کک و مک که به نسل به نسل منتقل میشوند، بر روی پوست نمایان شوند.
رژیم غذایی نامناسب
نوع مواد غذایی که در طول روز مصرف میشود نیز تاثیر مستقیمی بر روی ایجاد لک پوستی دارد، به عنوان مثال مصرف بیش از اندازه چربی و محصولات لبنی میتواند منجر به عود کردنِ آکنه و تشدید آن شود؛ به همین دلیل باید به رژیم غذایی خود نیز دقت کرد.
حال که با عوامل ایجاد انواع لک آشنا شدید؛ به راحتی میتوانید مشکل را پیدا کرده و برای از بین بردنشان اقدام کنید.
روشهای از بین بردن لکهای پوستی
روشهای زیادی برای از بین بردن لکهای پوستی وجود دارند که ما در این قسمت تعدادی از متداولترین آنها را بیان میکنیم تا با استفاده از آنها بتوانید انواع لکهای موجود روی پوستتان را درمان کنید.
استفاده از کرمهای ضدلک و روشنکننده
کرمهای ضدلک و روشنکننده دارای ترکیباتی همچون هیدروکینون، ویتامین B3، عصاره شیرین بیان و استیل گلوکوزامین هستند که میزان رنگدانههای پوست را در نواحی که تجمع پیگمنت صورت گرفته کاهش میدهند و لکهای پوستی را تا حد زیادی از بین میبرند.
استفاده از رتینوئیدها
رتینوئیدها که از ویتامین A تشکیل شدهاند و خاصیت بازسازی دارند؛ زمانی که بر روی پوست قرار میگیرند به دلیل ذرات کوچکی که در آن ها هست؛ به عمق پوست نفوذ کرده و به صورت عمقی آن را درمان میکند.
لیزر
در لیزر پرتوهای نور به صورت هدفمند برای لایهبرداری و بازسازی پوست به کار میروند و هیپرپیگمانتاسیون پوست را کاهش خواهند داد.
لیزرها به دو صورت انجام میشوند؛ دسته اول که حالت تخریبی دارند و بسیار قوی هستند و اغلب برای لایهبرداری عمقی استفاده میشوند؛ در حالی که در لیزر نوع دوم که غیرتخریبی هستند تنها لایهبرداری سطحی انجام میشود تا کلاژنسازی پوست افزایش یابد.
درمان با پالس شدید نور یا IPL
در این روش نیز همانند لیزر از نور استفاده میشود که به آن فوتوفشیال میگویند. این روش نیز با تحت تاثیر قرار دادن لایه درم نه تنها کلاژنستزی را در سطح پوست افزایش میدهد؛ بلکه چین و چروک را کاهش داده و رگهای عنکبوتی به اسم واریس را از بین میبرد.
میکرودرم ابریژن و درم ابریژن
از دیگر روشهای درمان لکهای پوستی میتوان به میکرودرم ابریژن و درم ابریژن اشاره کرد که به وسیله مته سایشی که دارد؛ لایه اپیدرم را پاکسازی میکند.
لایهبرداری شیمیایی پوست
استفاده از اسکرابها که یک نوع لایهبرداری شیمیایی به حساب میآیند نیز راهحل مناسبی برای درمان لکهای پوستی هستند؛ زیرا به مرور زمان سلولهای مرده را از بین برده و با تحریکپذیری پوست باعث میشود تا میزان رنگدانهها کاهش یابد.
روشهای خانگی برای درمان لکهای پوستی
اگر لکهایی که روی پوستتان ایجاد شدهاند؛ بسیار کوچک و کمرنگ هستند، میتوانید برای درمانشان از روشهای خانگی مانند استفاده از آب گوجه فرنگی، ژل آلوئهورا، عسل، سفیده تخم مرغ، سرکه سیب، خیار و بخور دادن استفاده کنید و بهره کافی را ببرید.
تاثیر کرمهای ضدلک در پیشگیری و درمان لکهای پوستی
تمامی کرمهای ضدلک حاوی یکی از ترکیبات آزلائیک اسید، گلیکولیک اسید، هیدروکینون 2 درصد، کوجیک اسید، انواع رتینوئید مانند رتینول، ترتینوئین، تازاروتن و ژل آداپالن هستند و به همین خاطر نه تنها روند از بین رفتن لكها را سریعتر میکنند؛ بلکه پس از درمان لکها، از پوست در برابر عوامل محیطی مانند نور خورشید محافظت میکنند تا دیگر دچار لکهای پوستی نشوند.
کلام آخر
اکنون که با خواندن این مقاله با انواع لک و نحوه درمان آن آشنا شدید به گونهای که نه تنها میتوانید نوع لک پوستی خود را تشخیص دهید و آن را درمان کنید؛ بلکه میتوانید از پیدایش و یا تشدید لکها جلوگیری کرده و مانع از ایجاد دوباره آنها شوید و اینگونه همیشه صورتی صاف و شفاف خواهید داشت و زیبا به نظر میرسید.