- پسوریازیس ناخن و انواع آن چیست؟
- علائم پسوریازیس ناخن چیست؟
- راه حل و داروهای مناسب درمان پسوریازیس ناخن چیست؟
در “مقاله پسوریازیس ناخن” توضیحات کاملی در این باره بیان شده است که با شما در میان خواهیم گذاشت. حتما نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
پسوریازیس ناخن چیست؟
پسوریازیس یکی از مشکلات و اختلالات سیستم خود ایمنی است که در آن سلول های پوستی همچنان به ساختن خود ادامه می دهند و تعداد آنها افزایش پیدا می کند. اگرچه که این موضوع برای پوست رایج تر است، اما در بعضی از موارد می تواند روی ناخن پا نیز تاثیر بگذارد. در بسیاری از موارد پسوریازیس یا افتادن ناخن پا وضعیتی است که با شدت کاملا معمولی اتفاق می افتد و مشکلات حاد و زیادی را به وجود نخواهد آورد. اگرچه که گاهی اوقات ساخت سلول های پوستی در ناخن باعث همین افتادن ها می شود. آموزشگاه آرایشگری هنرآموزان یکی از بهترین آموزشگاه کاشت ناخن در کشور می باشد.
انواع پسوریازیس
پسوریازیس ها نیز مانند سایر بیماریهای مختلف دارای انواع متفاوتی هستند که در این قسمت از سایت هنرآموزان به آنها اشاره خواهیم کرد.
پسوریازیس پلاکی
این نوع پسوریازیس جزء رایج ترین انواع پسوریازیس ها می باشد. تقریباً 80 درصد از افرادی که به پسوریازیس مبتلا هستند، دچار علائم پسوریازیش پلاکی میشوند. این وضعیت باعث میشود که پینه های قرمز و ملتهب روی قسمتهایی از سطح پوست ظاهر شوند. گاهی اوقات این پینه ها با فلس های نقرهای متمایل به سفید یا پلاک هایی، سطح پوست را پوشش میدهند. این پلاک ها معمولا خودشان را روی آرنج، زانو و پوست سر نشان می دهند.
پسوریازیس خالدار
این نوع از پسوریازیس در کودکان و نوجوانان به دلیل وجود عفونت استرپتوکوکی گلو شایع تر است. بدین صورت که تکه های خشکی در تمام بدن به وجود می آیند که در بسیاری از مواقع، این بیماری بعد از چند هفته یا چند ماه به خودی خود از بین خواهد رفت.
پسوریازیس قطره ای
این نوع پسوریازیس در دوران کودکی شایع است و باعث ایجاد لکههای صورتی کوچک خواهد شد. این لکهها اکثر اوقات روی قفسه سینه، زانوها و پاها ظاهر میشوند. این نقاط به ندرت مانند پسوریازیس پلاکی، ضخیم یا برجسته هستند.
پسوریازیس معکوس
پسوریازیس معکوس باعث می شود که قسمت هایی از پوست شما رنگ روشنتری بگیرند و برخی از قسمتهای آن دچار قرمزی، براقیت و التهاب شوند. پسوریازیس معکوس زیر سینه و زیر بغل، کشاله ران و اطراف چین و چروک های پوستی در ناحیه تناسلی ظاهر می گردند.
پسوریازیس ناخنی
خیلی از ما فکر می کنیم که پسوریازیس فقط پوست را درگیر می کند. اما بسیاری از افراد هستند که علائم پسوریازیس را علاوه بر پوست روی ناخن، و بعضی دیگر فقط روی ناخن خود مشاهده می کنند. پسوریازیس ناخن باعث ایچاد فرورفتگی روی ناخن ها می شود.
[ghaleb][img][textlink][/textlink] [/ghaleb]
پسوریازیس پوست سر
افراد مبتلا به پسوریازیس پوست سر، روی سر خود علائمی از قرمزی، ورم، پوسته های سفید رنگ مشاهده می کنند که با خارش های شدیدی همراه است. این علائم معمولا از رستنگاه پوست فراتر می روند. به طوری که ممکن است پوسته های سفید روی لباس و شانه های فرد نیز بریزد و یا آن را روی شانه سر خود مشاهده کنید.
علائم پسوریازیس ناخن
پسوریازیس مانند سایر وضعیت های دیگر دارای علامت های مشخصی می باشد که به تشخیص پزشک کمک می کند. بعضی از انواع پسوریازیس باعث میشوند تا فضای کوچکی روی پوست سر یا آرنج خودشان را نشان دهند. البته در مورد پسوریازیس ناخن هم علائم متفاوتی هستند که شامل موارد زیر می باشند:
خط افتادن: خط افتادن روی ناخن یکی از رایجترین علامت های پسوریازیس ناخن می باشد. به گونه ای که کاملا توسط خودتان قابل مشاهده می باشند.
ضخیم شدن ناخن: منظور از ضخیم شدن، اصلا ضخامت عادی ناخن ها مد نظر ما نیست. این ضخامت بسیار شدید و غیر عادی است.
شکل غیر معمول ناخن: هنگام ابتلا به پسوریازیس ناخن، آن ها شکل کاملا غیر طبیعی پیدا میکنند. به طوری که ناخن خاصی در انگشتان شما با دیگر ناخن ها کاملاً متفاوت می شود.
رنگ زرد یا قهوهای ناخن: در چنین شرایطی رنگ ناخن متمایل به زرد یا قهوه ای می شود و بعضی از افراد در نگاه اول حس میکنند که گویی ناخن آن ها کثیف شده است.
ساختار گچی زیر ناخن: معمولاً در این شرایط، موادی گچ مانند زیر ناخن شما تجمع میکنند که بسیار متخلخل هستند.
بوی بد ناخن: بوی بد ناخن و بویی شبیه به عفونت، یکی دیگر از علائم پسوریازیس ناخن است که توسط خودتان قابل تشخیص می باشد.
تورم و قرمزی: تورم و قرمزی در بافت اطراف ناخن نیز یکی دیگر از علائم پسوریازیس ناخن می باشد که در بسیاری از افراد مبتلا به آن مشهود است.
تیز شدن لبه های ناخن: در چنین شرایطی هر چقدر که ناخن های خود را سوهان بکشید، باز هم هنگام رشد لبه-های آن ها، تیزی احساس می شود که شما را اذیت می کند.
شل شدن ناخن ها: ناخن ها در ابتلا به پسوریازیس ناخن، معمولاً استحکام خود را از دست می دهند و به راحتی شل شده و میافتند.
علائم دیگر پسوریازیس ناخن، شامل موارد زیر هستند:
- فرورفتگی و یا ایجاد حفره روی ناخن
- زبر شدن ناخن
- شکننده شدن ناخن
در مورد کاشت ناخن ژله ای بیشتر بدانید.
علت های رایج افتادن ناخن پا
مراقبت از ناخن می تواند شما را از مشکلاتی مثل پسوریازیس مصون بدارد. البته غیر از مراقبت ضعیف، موارد دیگری هستند که باعث پسوریازیس ناخن می شوند که شامل موارد زیر می باشند:
آسیب دیدگی: این آسیب دیدگی می تواند طی جراحی، پروسه های زیبایی ناخن، افتادن جسم سنگین روی ناخن، تصادف، کفش نامناسب و تنگ و … اتفاق افتاده باشد.
عفونت قارچی و باکتریایی: انتقال عفونت، قارچ و میکروب زیر ناخن نیز عاملی برای بیماری های ناخن مثل پسوریازیس است.
اگزما: اگزما بر اثر واکنش های آلرژیک در ناخن، خود را نشان می دهد. گاهی اوقات نیز باعث می شود که فرد چند تا از ناخن های پای خود را نیز از دست بدهد، زیرا ناخن ها در صورت ابتلا به اگزما و بعد پسوریازیس، دچار تردی و شکنندگی بسیار زیادی می شوند.
رطوبت: وقتی که ناخن ها بیش از حد در معرض رطوبت قرار بگیرند، ضعیف و شل می شوند و در نهایت از جای خود درمی آیند. به طور مثال اگر فردی مدت زمان زیادی پای خود را در آب قرار دهد، احتمال افتادن این اتفاق برای او بیشتر خواهد بود. به همین دلیل است که تاکید داریم حتما بعد از خیس شدن پا و ناخن، سریعا آن ها را خشک کنید.
برای داشتن ناخن های سالم و مرتب مقاله فرنچ ناخن در خانه را بخوانید.
برخی از نکات مهم برای مراقبت از ناخن ها
خوشبختانه راه های زیادی برای مراقبت از ناخن ها وجود دارد که میتواند به افراد کمک کند تا از ابتلا به پسوریازیس ناخن جلوگیری شود که در این قسمت به آن ها اشاره خواهیم کرد. این اقدامات شامل موارد زیر است:
- هنگام ورزش کردن حتماً باید مراقب ناخن های خود باشید و از جوراب و کفش های مناسب استفاده کنید که عامل جلوگیری برای ضربه به ناخن های پای شما باشد.
- حتماً پا، کفش و جوراب خود را تمیز نگه دارید و هیچ گاه از عادات بهداشتی مربوط به پا و ناخن های پا غافل نشوید.
- از کفش و جوراب هایی استفاده کنید که دارای منافذی هستند که باعث میشوند پوست پا و ناخن های شما در آن قدرت تنفس داشته باشند و هوا به آن ها برسد.
- از کفش هایی استفاده کنید که تعادل شما را حین انجام کار حفظ میکند و کمتر احتمال زمین خوردن و آسیب به پا و ناخن در آن وجود دارد.
- بعد از اینکه پای خود را شستید یا به هر دلیلی داخل آب قرار دادید، هر چه سریع تر باید آن را خشک کنید.
- کفش شما هرگز نباید بیش از حد تنگ باشد و به ناخن های تان فشار وارد کنند.
- مرتب ناخن های پای خود را بگیرید و زیر آن ها را تمیز نگه دارید.
ارتباط پسوریازیس ناخن با ورم مفاصل
مفصل قسمتی از بدن انسان می باشد که دو تا استخوان را به یکدیگر وصل می کند. مفصل باید عملکرد مناسبی داشته باشد و بتواند مسئولیت حرکتی بدن را به عهده بگیرد. آرتریت نیز به معنای ورم و التهاب در یک یا چند مفصل می باشد. برخی از مطالعات نشان میدهد که پسوریازیس ناخن می تواند با ورم مفاصل مرتبط باشد. گاهی اوقات پسوریازیس ناخن باعث میشود که یک یا چند تا از مفصلهای فرد درگیر ورم شوند که معمولاً بین سنین 30 تا 50 سال اتفاق میافتد و ممکن است تا آخر عمر ادامه پیدا کند.
اگر ورم مفاصل با پسوریازیس ناخن در ارتباط با یکدیگر به وجود بیایند، علائم آن ها شامل موارد زیر می باشد:
- ورم مفاصل در قسمت زانو، مچ پا و مفاصل دیگر پا خودشان را نشان می دهند.
- ممکن است چند تا از مفصل ها همزمان با یکدیگر دچار التهاب شوند.
- درد ورم در این شرایط افزایش پیدا میکند و نسبت به گرما، لمس و رنگ قرمز حساسیت نشان می دهند.
- ورم ممکن است بین مفاصل انگشت دست و پا نیز اتفاق بیفتد.
- سفتی مفاصل هنگام صبح افزایش پیدا می کند.
علت ارتباط این دو اختلال هنوز ناشناخته باقی مانده است اما ممکن است این مشکل به صورت ژنتیکی نیز به وجود بیاید. همچنین صدمات جسمی نیز در این امر دخیل هستند. افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به ورم مفاصل را دارند و به پسوریازیس مبتلا می شوند، بیش از بقیه، در معرض خطر مواجه شدن همزمان با هر دو مشکل می باشند.
درمان پسوریازیس ناخن
خوشبختانه پسوریازیس ناخن مانند تمام اختلالات و مشکلات دیگر میتواند با در پیش گرفتن راهکارهایی درمان شود و گزینه های درمانی آن نسبتاً متنوع می باشد که در این قسمت به آن ها اشاره خواهیم کرد:
داروهای موضعی
داروهای موضعی معمولا از رایجترین روشهای درمان پسوریازیس ناخن می باشند. این داروها باعث میشوند که از وخیم شدن بیماری جلوگیری شود. داروهای موضعی معمولا شامل کرم ها، پودرها و یا لاک هایی هستند که مستقیما روی ناخن مالیده می شوند.
کرم ها، پمادها و یا لاک های موضعی معمولاً دارای مواد تشکیل دهنده زیر میباشند که به بهبود پسوریازیس ناخن در حالت خفیف کمک خواهند کرد:
– کورتیکواستروئیدها (orticosteroids)؛
– کلسیپوتریول (calcipotriol)؛
– تازاروتین (tazarotene)؛
– تاکرولیموس (tacrolimus)؛
ترکیباتی از این مواد نیز مانند نوعی استروئید با کلسیپوتریول هم میتواند در درمان مؤثر باشد.
داروهای سیستماتیک
اگر پسوریازیس ناخن دچار مشکل باشد، داروهای سیستماتیک به فرد تجویز می کنند که روی کل بدن آنها تاثیر می گذارند. داروهای سیستماتیک انواع مختلفی دارند که رایجترین آن ها شامل موارد زیر می باشند.
از انواع داروهای سیستمیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- متوتروکسات (methotrexate)
- سیکلوسپورین یا نئورال (cyclosporine، Neoral)
- رتینوئيد (retinoids)، مانند اسیترتین نئوتیگاسون (acitretin، Neotigason)
- اپرمیلاست یا اتزلا (apremilast، Otezla)
داروهای بیولوژیکی
داروهای بیولوژیکی تقریباً جزء انواع جدید داروها هستند که برای پسوریازیس ناخن تجویز می شوند که بسیار مفید و موثر شناخته شده اند.
داروهای تزریقی کورتیکواستروئید
این داروها جزء آن دسته از داروهای تزریقی می باشند که توسط پزشک تجویز می گردند و تزریق آن ها روی بستر ناخن شما انجام میشود و باعث میشود که با درمان این مشکل رو به رو شویم. پزشکان همچنین میتوانند در کنار این داروها، درمانهای موضعی را نیز برای فرد مثل کرم، پودر و یا لاک نیز تجویز کنند. برای تزریق داروهای کورتیکواستروئید، معمولاً از بی حسی های موضعی روی ناخن شما استفاده می کنند.
فتوتراپی
در این روش، اشعه های نور را به بدن فرد اعمال می کنند که توسط سلول های پوستی جذب می شوند. سپس به لایه های زیرین می روند. در نتیجه عوامل ایجاد کننده پسوریازیس را سرکوب می کنند. بسیاری از افراد بعد از فتوتراپی به بهبودی کامل در پسوریازیس می رسند.
در این روش از لباس ها و عینک های محافظ مخصوص استفاده می کنند. اینکه گزینه خوبی برای انجام این نوع درمان می-باشید یا نه، به عهده تشخیص پزشک است.
درمانهای خانگی برای پسوریازیس ناخن
آلوورا: آلوورا میتواند خشکی و شکنندگی ناخنهای شما را که بر اثر پسوریازیس به وجود آمده از بین ببرد. زیرا باعث میشود رطوبت کافی به پوستتان برسد و در نتیجه از التهاب جلوگیری کرده و آن را درمان خواهد کرد. همچنین مانع از ترک خوردگی و قرمز شدن پوست میشود. کافی است که مقداری ژل داخل آلوئه ورا را روی ناخن خود ریخته و اطراف آن بمالید تا کاملا جذب پوست شود. سه الی چهار بار در روز از ژل آلوئه ورا استفاده کنید.
سرکه سیب: سرکه سیب به شدت در جلوگیری از گسترش عفونت مفید است. همچنین علائم پسوریازیس ناخن را بهبود میبخشد. کافی است یک قاشق چای خوری سرکه سیب را با یک لیوان آب ترکیب کنید و دو بار در روز از این نوشیدنی میل کنید. همچنین میتوانید آب و سرکه سیب را به نسبت ۳ به یک مخلوط کنید و ناخنهای خود را به مدت ۱۰ دقیقه داخل این مایع ترکیبی قرار دهید. حتماً باید بعد از این مدت زمان، ناخن خود را به طور کامل خشک کنید. زیرا رطوبت باقیمانده میتواند وضعیت را بدتر کند. یک بار در روز و به مدت چند هفته از این روش استفاده کنید.
روغن نارگیل: در مورد ابتلا به پسوریازیس ناخن، باید به این نکته توجه داشته باشید که هر موقع دست شما با آب برخورد کرد، حتما ناخنهای خود را مرطوب کنید تا از خشک شدن و شکنندگی آنها جلوگیری شود. یکی از بهترین نرم کنندههای ناخن، روغن نارگیل میباشد.
مطلب پیشنهادی: خواص روغن نارگیل برای دور چشم
کافی است که مقداری از آن را روی ناخن و پوست اطراف آن بمالید. همچنین میتوانید برای اثر پذیری بیشتر، روغن پونه کوهی را با یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل ذوب شده ترکیب کرده و روی ناخن خودتان به مدت ۱۰ دقیقه ماساژ دهید و سپس با آب، ناخنها را شسته و و کاملا خشک کنید. این روش را به مدت چند هفته و دو بار در روز انجام دهید.
روغن درخت چای: روغن درخت چای دارای خواص آنتی اکسیدانی میباشد. این روغن خطر بروز عفونت قارچی را در حد زیادی می کاهد، بنابراین برای پسوریازیس ناخن بسیار مناسب است. کافی است که دو بار در روز به اندازه ۵ الی ۶ قطره روغن درخت چای را داخل وان حمام یا یک کاسه پر از آب بریزید و یا ناخنهایتان را داخل این ترکیب قرار دهید. سپس در پایان کار ناخنهایتان را به طور کامل خشک کنید. همچنین میتوانید یک پنبه را به مقداری از این روغن آغشته کنید و ۱۰ دقیقه روی ناخنتان نگه دارید. سپس آن را با آب ولرم شسته و ناخنتان را خشک کنید. استفاده از این روش، دو الی سه بار در روز توصیه میشود.
گلیسیرین: گلیسیرین یکی از بهترین مواد نرم کننده برای پوست و ناخن میباشد. همچنین میتواند رطوبت کافی را در بافت پوستی نگه دارد. کافی است مقداری آب را با گلیسیرین مخلوط کنید و آن را روی ناخنها و پوست اطراف ناخن خود بزنید و اجازه دهید که چند دقیقه روی پوست شما بماند. سپس ناخن خود را با آب ولرم بشویید و آن را خشک کنید. ۲ الی ۳ بار در روز این کار را انجام دهید.
نور خورشید: قرار گرفتن ناخنها در معرض نور خورشید میتواند به درمان پسوریازیس ناخن کمک کند، زیرا اشعه ماورای بنفش موجود در خورشید باعث میشود که سرعت ریزش سلول های پوستی در پسوریازیس کاهش پیدا کند. ویتامین دی موجود در نور خورشید، ایمنی بدن را در برابر عفونت افزایش میدهد. پس کافی است که هر روز صبح به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ناخنهایتان را در معرض نور خورشید قرار دهید. برای اینکه احتمال آفتاب سوختگی و یا سرطانهای پوستی کاهش پیدا کند، زمانهایی که آفتاب بیش از حد شدید است، این کار را انجام ندهید. ساعات بین ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر بدترین زمان برای انجام این کار میباشد.
گیاه چریش: گیاه چریش برای بسیاری از مشکلات مربوط به ناخن مثل پسوریازیس استفاده میشود. گیاه چریش خواص ضد قارچی و ضدعفونی کننده دارد. در نتیجه مانع از گسترش عفونتهای قارچی میشود. کافی است که چند عدد برگ گیاه چریش را با مقداری آب مخلوط کنید تا حالت خمیری به دست بیاید. سپس نصف قاشق چای خوری زردچوبه را به آن اضافه کنید و حدود یک ساعت روی ناخنهای خود قرار دهید. بعد از این مدت زمان با مقداری آب ولرم اطراف ناخنها و روی ناخنها را شسته و حتماً خشک کنید این درمان را یک بار در روز انجام دهید.
روغن بابونه: روغن بابونه برای مرطوب سازی ناخن بسیار مفید است و میتواند خشکی حاصل از پسوریازیس ناخن را از بین ببرد. روغن بابونه دارای خواص ضد التهابی میباشد و خارش ناخن را به شدت کاهش میدهد. برای اثر پذیری بیشتر میتوانید مقداری روغن بابونه را با روغن نعناع مخلوط کنید و بر روی ناخنهای خود مالیده و بعد از چند دقیقه آنها را شسته و خشک کنید.
روغن مریم گلی: روغن مریم گلی یک آنتی بیوتیک و ضد التهاب طبیعی محسوب میشود و برای از بین بردن خارش و زخم پوست و پسوریازیس ناخن مناسب خواهد بود. کافی است که ۱۰ قطره از این روغن را با آب مخلوط کنید و به یک پارچه تمیز بزنید و روی ناخن های خود قرار دهید. سپس آنها را شسته و خشک کنید.